Järvamaa haridusasutuste toitlustuse hindamine on taas alanud, keskendudes sel korral Järva valla koolidele ja lasteaedadele. Toitlustuse eneseanalüüsid, mille algatus tuli Raplamaalt, on tänaseks levinud mitmesse maakonda. Järvamaal alustati selle protsessiga 2023. aastal. Projektis osalemine on vabatahtlik ning kõik haridusasutused, kes on hindamises kahtlenud, on julgustatud protsessis osalema. Hindamine annab võimaluse süvitsi analüüsida laste ja noorte toitlustamist, mis on lahutamatu osa õppe- ja kasvatustööst.
2024. aasta sügisel osalesid analüüsis 4 Türi valla haridusasutust: Laupa kool, Türi lasteaia kolm maja, Väätsa kool ja Väätsa lasteaed. Kõigil neil olid omad tugevused ja väikesed arengukohad, kuid tunnustamist väärivad sel korral kõik ning seda jagame 2025. aasta Järvamaa Tervisefoorumil.
Toitlustuse eneseanalüüsi sisu ja eesmärk
Eneseanalüüsi vorm koosneb erinevatest osadest – toitlustamise planeerimine, rakendamine ja parendamine. Iga hindamiskriteeriumi all on alakriteeriumid, mis iseloomustavad haridusasutuse toitlustamise kvaliteeti. Haridusasutus ise analüüsib, kas ja kuidas järgitakse toitlustamises antud põhimõtet. Iga hindamiskriteeriumi juures tuleb teha kokkuvõte, kirja panna tugevused, arengukohad ja kavandatavad parendustegevused.
Muuhulgas hinnatakse ka toidu väärtustamist – kas toitlustamine on kajastatud strateegilistes dokumentides ja kas selle arengusse on kaasatud kogu haridusasutus. Samuti analüüsitakse toitlustamise seotust õppe- ja kasvatustööga ning menüüde selgust ja atraktiivsust. Tähelepanu pööratakse ka toidu valmistamise ja serveerimise tavadele ning söömiskultuurile. Oluline osa on ka tagasisidestamisel – nii sisemiselt kui ka välisvaatlejate hinnangute põhjal – ning järjepideval toitlustuse kvaliteedi parendamisel. Samuti rõhutatakse kokkade rolli ja nende tunnustamise olulisust.
Toitlustuse hindamise protsess ja läbiviijad
2024. aasta sügisel alustastati teist korda Järva maakonna haridusasutuste toitlustuse üle vaatamise ja nõustamisega. Projekti vedas eest rahvatervise- ja turvalisuse spetsialist Maive Premet ja varasemalt pikka aega Kehtna Kutsehariduskeskuses toilustusvaldkonda juhinud Anne Kersna, kes on toitlustusvaldkonna eksperdiks. Nõustamismeeskonda oli kaasatud ka Türi valla tervisedendaja Eva Seera ning Terviseameti spetsialistid. Tänaseks on koolitoidu nõustamiskomisjon protsessi läbi viinud kaks korda ja selle raames külastanud maakonnas 7 haridusasutust. Sügisel tunnustati ka parimaid.
Projekti raames said haridusasutused täitmiseks eneseanalüüsi vormi, millele oli aega vastata üks kuu. Selles olevaid küsimusi analüüsiti ning täideti koos juhtide, kokkade ja tervisemeeskondadega, et kõik saaksid kaasa rääkida ja oma nägemuse anda. Tähtsaks peeti objektiivsust ja enesekriitilist lähenemist, mis võimaldab saada nõustamiskomisjonilt võimalikult kasulikku tagasisidet.
Analüüsile järgnes haridusasutuste köökide külastus, et hinnata, kas kirjapandu vastab ka tegelikkusele. Külastuste käigus jagas Anne Kersna nippe töövahendite, tehnika, riietuse soetamises osas, aitas märgata menüüdes ebakõlasid ning juhtis tähelepanu ka strateegilistele dokumentidele ning selle kajastamisele. Külastuste järel koostati kokkuvõtted, mis saadeti osalenud haridusasutuste juhtidele.
Senini on iga asutus andnud rohkemal või vähemal määral positiivset tagasisidet. Nõustamismeeskond omalt poolt on jugustanud haridusasutusi proovima jagatud nõuandeid ja nippe. Kuidas ja palju keegi neist kasutusele võtab ja millises tempos muudatusi teha plaanib, on iga asutuse enda otsustada.
Haridusasutuse toitlustamise eneseanalüüsi vorm on hea tööriist, mis aitab süveneda põhjalikult toitlustamise valdkonda, selle alusel suunata laste ja noorte tervisliku toitumise valikute tegemise oskusi ning loob aluse paremale õppetegevusele.
Maive Premet
SA Järvamaa Rahvatervise ja turvalisuse spetsialist